Evolusi Internet 10 Tahun

Posted: January 17, 2008 in Internet
Tags:

Cuba korang bayangkan, macam mana rupa internet 10 tahun dahulu. Bagi generasi muda (bawah 20 tahun sekarang ini, mungkin tak dapat mereka bayangkan langsung), tapi bagi generasi internet yang agak veteren, screenshot di bawah pasti mengundang nostalgia.

Saya pilih yahoo.com, salah satu search engine paling popular pada era tersebut (google tak wujud pun lagi time tu).

Yahoo 1996

Yahoo Search Portal : 1996

Ini adalah actual size screen shot. Perhatikan resolution yang rendah, search portal sehebat Yahoo pun pakai low resolution graphics, table pun tak berapa nampak, apatah lagi la CSS.

 

Yahoo 1998

Yahoo 1998

 

Yahoo 2000

Yahoo 2000

 

Yahoo 2002

Yahoo 2002

 

yahoo 04

Yahoo 2004

 

yahoo 2006

Yahoo 2006

 

yahoo 2008

Yahoo 2008

Kalau betul betul bandingkan Yahoo 1998 dengan Yahoo 2008, memang amat besar perbezaanya. Sebab tu la, disamping line internet memainkan peranan untuk keselesaan browsing kat internet, kelajuan CPU pun main peranan jugak. Cuba la korang browse internet sekarang guna first generation Pentium (notebook first aku, Pentium 166 MMX, 32 MB RAM), for sure, merangkak browser nak render page website skrg nie.

 Korang jangan gelak dengan spec computer tu plak. Masih ada di opis gomen skrg nie yang masih pakai clasic pentium processor dengan RAM takat 32 MB jer tau. Office pun version 1997 punya.

 So apa yang kita dapat perhatikan dari evolusi ini, mungkin kita dapat unjurkan internet pada tahun 2018. Secara mudahnya, untuk mainstream user kat Malaysia nie,

  • Line internet dari 56 kbps ke 1 Mbps (20x)
  • Processor dari Pentium classic  166 MHz ke 3.2 Ghz Pentium 4 HT atau 2.0 Core 2 Duo (20x)
  • RAM dari 32 MB ke 2 GB (DDR2 800 pun RM 80 jer utk 1 GB skrg nie) (64x)
  • Hard Disk dari 2.1 GB dah 250 GB (119x!!!!!)
  • Monitor dari 14 inch CRT  ke 19 inch LCD

 

 

Streamyx dah memperkenalkan 2 Mbps dan 4 Mbps package dia. Dekat Taiwan 10 Mbps line bukan la satu perkara yang palik. So, congak pi congak mai, mungkin 2018 nanti, line internet yang rakyat Malaysia boleh enjoy tanpa merabakkan dompet diorang mungkin mencecah 40 Mbps. Time tu, DVD rip dah tak main la utk di download….semuanya HD DVD Rip ataupun BlueRay rip. Saiz for sure gabak punya.

Processor pun time tu mungkin tak ligan GHz sangat tapi lebih kepada multi-core. 16 core dengan kelajuan 5 GHz pun dah superb dah espcially kalau software dan OS take advantage dari muti core environment.

RAM, bayangkan 128 GB. Budak budak zaman tu selamber jer beli 64 GB RAM per stick pada harga bawah RM 100!. Enthusiast pulak tak yah cakap la, tak 512 GB tak sah.

So hard disk camner plak. 250 GB untuk maintstream x119 =  Approx 30 TB.Hard core user mungkin ada sampai 120 TB hard disk. Yer la kan, time tu, game sekali install pun mungkin pakai sampai 100 GB. Blueray Disc boleh support sampai 50 GB. Kena plak lepas decompression apa semua….kembang sampai 100 GB, bukan la satu benda yang pelik…bila ingat balik, game tahun 1998 tak sampai 100 MB pun. Sekarang nie, game yang perlukan 10 GB pun dah mula bercambah…giler!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s