Posts Tagged ‘TM’

Oh yeah, finally my Izzi subscription ended. What a relief. Today will be the last day I use izzi as my broadband service provider. I already can’t ‘tahan’ (bear) anymore the service quality. Most of the time I only get 80 kbps..yes…you read it right. It is kbps, not capital letter B. Which mean, my download speed is somewhere around 8-10 kBps. What a phatetic service, and still need to pay RM98 (RM88 for renewal subscription, monthly basis).

I stay at Kelana Jaya and according to Izzi guy, KJ is the most saturated izzi user. Even so, this should be not their reason to provide 8% of their advertise speed. Would you not be mad, if you pay RM98 for 1000 kbps broadband but they only provie you 80 kbps? That is 24kbps faster than dial up speed. No wonder my browsing (I already say bye bye to torrent and download, unless I have too) experience become so terrible. It need more than 20 seconds to open http://www.tomshardware.page. So do with other website which utilize heavy graphics and flash… 

So, last week I do myself a favour. I went to TM Point Kelana Jaya and register myself TM.net Streamyx Combo 60. Pay RM75 for phone line activation fee and RM30 to the tm contractor (he came to my resident area and config. phone line jumper). Total up, RM105. I am pleasantly surprise because I used to think that I need to fork out around RM300-RM400 upfront, for the phone line, deposits etc etc. But, what I do actually need just RM105, LoL. And, if I already have a phoneline activated, I should pay nothing to register streamyx (I mean upfront). And I expect my first bill will consist of 2xRM60 (this month and deposit of my combo60). Activation (streamyx) already waived…yay.

But, why i subscribe Combo60 (384 kbps) instead of Combo90 (512kbps) or Combo110 (1Mbps) ? 2 reasons actually.

First, I don’t know that my appartment copper line is in good or bad condition. Streamyx use ADSL technology which is base on best effort basis. If I subscribe 1 Mbps service and the copper line is relatively bad for high freq. signal, my stremyx line will be throtled down upon handshaking between my modem and ISP. If my modem insist and agree for 1 mbps connection, but the copper line can’t hold it, frequent disconnection will occur. Frequent DC is what I hate most. So, I start with slow line speed, observe the average downstream and upstream speed, and if I confident that this line could support higher speed, I will upgrade (upgrade can be done fromt their website and FOC). However, if I start at 1mbps and this copper line could only support up to 600 kbps, I will doomed as tm.net doesn’t entertain any downgrade request. Simply said, during the contract period (1 year), you can upgrade your streamyx speed but you can’t downgrade due what so ever reason.

Second, Streamyx is known for their fair usage policy or in other word, P2P packet throtling. Theoritically, my combo60 will allow me to download at 48 kBps (I test at nzones.com, download speed (FTP) at 49 kBps, sweet), but if they throtled my torrent and cap it at 10 kBps, I don’t see any reason for me to get 1 Mbps service. 384kbps is more than enough for email, browsing and casual downlaod activity. 

And 59 kBps is way faster than 10 kBps (this is what Izzi provide me, most of the time, except during 2AM to 6 AM, but I am sleeping at that time duh..). 

I am fully aware that streamyx has its own problems and headache too. Well, if anyone could tell me that there is 1 ISP in Malaysia that able to provide headacheless service, I will jump from KLCC 😀 . I rather bear streamyx problem (but consistent 45-50 kBps downstream speed) rather than virtually no problem for izzi but downstream speed averagely 8-10 kBps. (Imagine, when I use Izzi, once i format my PC, i need to let my pc perform windows update from 12 midnight till 7 AM in the morning). 

So, how fast my stremyx combo60 actually?

Here we go. 479 kbps for 384kbps service. For RM60, I got this speed + a working phone line where I can use it to call any number in Malaysia (different charge) but assuming I running out of mobile phone credit, I could use this one for emergency. However, upload speed is lower than what they advertise.

 

let see how fast this line when we use Singpore test server.

Sweet, still more than 384kbps.

 

So, let recap how much Izzi could provide me.

 

Well, picture speed thousands of word…as I am already speechless looking at 80 kbps from 1Mbps izzi subscription.

 

Final word : If you want to subscribe to izzi broadband, ask the reseller to perform a speedtest first at your home. Try to test the connection speed at your desired working area, as wireless signal may detrotriate and affect your wireless broadband speed. If you have phone line and willing to wait 7-10 days, simply go for streamyx. For RM60, I got lifetime warranty modem and faster line speed (practically) compare to izzi, 1 year warranty and slower practical broadband speed for RM98. 

TM oh TM

Posted: November 22, 2008 in Internet
Tags:

Alahai…. Telekom Malaysia aka TM. 

Apa nak jadi la dengan company gergasi Malaysia yang satu nie. Betul-betul mengecewakan aku dan menaikkan paras kemarahan aku yang terpendam nie. 

Aku register line telefon dan internet hari Isnin lepas (17 Nov 2008) kat TMPoint Kelana Jaya. Tapi sampai sekarang, line telefon tak activate lagi (Sabtu, dah 6 hari dah). Giler ke apa… Apa la yang lama sangat nak activatekan line telefon aku tuh. Pasang dah. Telefon dah ada lampu kalau gagang diangkat tapi masih tak ada bunyi. Mengabihkan kredit handphone aku jer call TM Call Center dan contractor yang pasang telefon tu. Tak ada response langsung. 

Satu lagi yang aku bengang dengan contractor TM tuh. Syarikat 6228. Time pasang, nak amik RM30 mmg la baik, kata “Abang, kalau ada apa-apa masalah, call nombor nie k. Line akan diaktifkan dalam tempoh 24jam:”. Ayat nie dia kata pada hari rabu, lepas dia pasang telefoon tu. Tak pasal2, aku kena ambil halfday sebab nak bagi dia pasang telefon kat rumah. Aku dengan naifnya…anggukla, tak expect la, selepas 24+24+24 (72 jam) line telefon aku masih tak diaktifkan lagi.

Apa kejadahnya dalam zaman yang semua pakai computer dan PDA nie, nak aktifkan satu line telefon perlu sampai 3 hari. Dan apa kejadahnya aku sebagai customer kena tunggu sampai lebih dari seminggu utk dapatkan talian telefon aku.

Yang tambah membengangkan aku, tm-net team dia tak akan start aktifkan streamyx aku selagi line telefon aku tak activate. Kalau dah macam nie work culture tm, pakai 2 minggu la aku kena tunggu utk dapat streamyx aku. Gila babi betul. Kalau macam nie yang jadi, gomen pun wat kejer lagi laju. Gomen nyer staff pun sekarang dah friendly dan professional dah. Tapi, bila aku berurusan dengan compony corporate macam nie, tak expect la service diorang, Ya Rabbi, amat mengecewakan. Seriously, aku amat kecewa dengan prestasi kerja TM.

Aku dah complain kat TM 3 kali, tapi x ada apa apa tindakan yang diambil. Adoi. Semua nie mula pada hari Selasa iaitu sehari selepas aku register. Sorang awek claim, call dari TM kata nak hantar technician pasang line telefon kat rumah aku hari Selasa, iaitu esoknya. Aku pun minta la excuse dari manager aku utk amik time-off sebab tak dek saper kat rumah. Tapi hampeh, cakap jer lebih. Tunggu punya tunggu, saper pun tak datang. Bengang la. Call cakap hari rabu nak datang, bila kita dah tunggu, tak datang plak. Habiskan time-off aku jer. Then, aku call TM la…apa dah jadi nie. Cakap hari rabu nak hantar orang. Sorang awek tu pun cakap la…:”Owh..kami akan semak dengan bahagian pemasangan yer…Diorang akan call En. XXXX nanti”. Hati dah panas dah. Tapi sabar lagi. Pukul 12 thari, ada la sorang technician call, En. Rashid. Kata nak pasang dalam pukul 1. Aku pun rush balik time lunch utk tunggu dia. Pukul 1.50 pm baru pasang. Pukul 2 aku rush balik masuk kejer. Giler tul. … Semua nie aku buat dengan harapan, by the moment Izzi aku habis (hari ahad), aku leh pakai Streamyx. Tapi haram…. haram yang sebenar-benar haram. Hari ahad nie, line telefon aku pun tak diaktifkan lagi. Bangsat betul. 

Alahai…stremyx tak masuk pun lagi…tapi sakit hati, kepala dan jiwa dah aku lalui. TM….. ko memang slow. Slow pada standard hari nie. Kalau 20 tahun dulu ko perlukan seminggu untuk aktifkan satu line telefon, aku terima lagi..tapi tahun 2008 cam nie… tak masuk akal langsung ko perlukan labih dari seminggu utk aktifkan satu line telefon. Apa masalahnya??!! Complain dah diaju secara berhemah..takkan la awek yang aku call kat TM Call Center tu sekadar jawab telefon dan tutup kes kat situ jugak.

Aku dah tak kira dah. Hari Isnin nie, bergegar la TMPoint Kelana Jaya. Nak cakap apa cakapla…yang nyata aku mmg tak puas hati dengan TM dan contractor-contractor nya. Sampai hari nie, aku call contractor yang pasang phone aku tu, tak pernah diangkatnya telefon… bingai tul.

Aghh… TM Sucks. Sucks big TIME. Government should split TM into half and let they compete. Asalnya TM nie pun datang dari duit cukai rakyat per. Telekom Malaysia pada asalnya adalah milik kerajaan yang diswastakan. Tapi bila dah swasta camnie, habis habisan dia exploit kuasa monopoli dia. 

Woi TM… cepat la process aku punya line telofon dan streamyx…. GRRR

 

Note : Copy paste to complaint for TM.